Skip to content

Estimări – clasele III-IV

Este o serie de trei video-uri în care va propun trei estimări. Acest exercițiu l-am întâlnit astă vară pe internet la profesorul Steve Whyborney din Statele Unite. L-am folosit în activitatea mea și pot să spun că este activitatea preferată a copiilor. Mereu îmi cer astfel de exerciții. Drept urmare, m-am hotărât să le fac cunoscute tuturor și să vin cu exerciții în completare.

În timpul acestui exercițiu se realizează mai multe estimări și se creează discuții interesante despre numere și proprietățile lor, daca elevii sunt lăsați să își prezinte estimările și să le justifice. Se creează astfel o consolidare a proprietăților numerelor printr-o activitate atractivă.

Abia aștept să îmi spuneți cum vi se par aceste exerciții.

4 thoughts on “Estimări – clasele III-IV

 1. Iosif Marilena

  Buna seara!
  Numele meu este Iosif Marilena,am o fata in clasa a II -a si ne tot lovim de probleme de matematica , ne dau batai de cap.
  Eu si sotul meu suntem pusi in incurcatura de multe ori cand nu stim sa explicam si sa ne facem intelesi de catre fiica noastra!!!
  EX: Diferenta a doua numere naturale este 28. Descazutul este de 5 ori mai mare decat scazatorul. Care sunt cele doua numere?
  Presupunem ca se rezolva cu ajutorul segmentelor, dar cum?
  Va multumim!

  1. Cristina Stanimir

   Aceasta problema depaseste nivelul clasei a II-a. Da, se rezovla cu metoda figurativa. Daca descazutul este de 5 ori mai mare decat scazatorul, inseamna ca il reprezentam prin 5 segmente egale, iar scazatorul printr-un segment. Diferenta in desen o reprezinta partea care la descazut este in plus fata de scazator, adica cele 4 segmente. Deci 4 segmente egale sunt 28. Inseamna ca un segment e 7. Deci scazatorul e 7.

 2. Cristina Stanimir

  Buna! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Maine apare noul video cu raspunsul pe care il cautati. 🙂

 3. krs

  Buna,

  La Estimari clasele 3-4, problema numarul 2...

  Ar mai fi cele 2 numere cu 3 cifra sutelor 386, 368. Daca indiciul 2 ar fi fost: "Mai mare decat 400" s-ar fi potrivit mult mai bine.

Comments are closed.