Skip to content

6 thoughts on “Metoda comparației

 1. emy

  Buna ziua.Explicati foarte bine si imi pare bine ca v-am descoperit .Am si eu cateva probleme.Poate ma puteti ajuta ,sunt de clasa a 4a.Prima problema:Ionel trebuie sa citeasca o carte.Dupa ce citeste un sfert din carte,observa ca suma numerelor de pe ultimele doua pagini la care a deschis cartea este.............Cate pagini are cartea? A doua problema:Teodor avea o suma de bani.Dupa ce cheltuieste un sfert din suma pentru jucarii,din restul banilor cumpara o carte de 18 lei.In saptamana urmatoare,preda maculatura la un centru de colectare si cu banii primiti isi dubleaza suma.Acum are.................lei.Cati bani a avut la inceput? A treia problema : Pentru 3ciocolate si 5pachete de biscuiti s-au platit 47lei ,iar pentru.......ciocolate si 5 pachete de biscuiti s-au platit ..........lei.Afla cat costa o ciocolata si cat costa un pachet de biscuiti. Multumesc frumos si poate reusiti sa ma puteti ajuta.

  1. Cristina Stanimir

   Buna! Multumesc frumos pentru apreciere!
   Prima problemă se rezolvă prin metoda figurativă. Dacă se cunoaște suma utltimelor două pagini la care a ajuns, inseamnă că se cunoaște și diferența pentru că numerele care arată ultimele două pagini la care a ajuns sunt numere consecutive deci unul e cu unu mai mare decât celălalt. Pentru a rezolva aceset tip de problemă vă recomand video-ul Metoda figurativă - Probleme cu sumă și diferență sau Probleme cu numere consecutive. După ce aflați care este utlima pagină citită, știind că a citit doar un sfert din carte, pentru a afla numărul de pagini al cărții înmulțiți acest număr cu 4.
   În a doua problemă știți că a cheltuit un sfert si cu restul cumpără o carte cu 18 lei. Însemană că restul reprezintă 3 sferturi din sumă (pentru ca un intreg are 4 sferturi). Deci 18 reprezintă 3 sferturi din sumă. Inseamnă că un sfert din sumă va fi 18:3 adică 6, iar suma va fi 6x4=24. Acum el si-a dublat suma adica are inca atat 24x2=48 lei.
   A treia problema se rezolva ca in acest filmulet. Daca numarul de ciocolate e acelasi in ambele situatii, aveti modelul de rezolvare in acest filmulet.
   Succces!

 2. Manac Georgeta

  Dacă ar fi fost toți învățătorii atât de expliciți și răbdători precum sunteți dumneavoastră ,toți copilașii ar merge de drag la școala. Sunteți un înger ! Va mulțumesc pentru ajutorul pe care îl dați atâtor copii.

 3. Cristina

  Buna seara!
  Va rog sa imi spuneti cum se rezolva urmatoarea problema:
  Cat costa fiecare floare, stiind ca:
  2 lalele, 4 narcise si 2 frezii costa 22 lei
  3 lalele, 1 narcisa si 7 frezii costa 35 lei
  5 lalele, 5 narcise si 8 frezii costa 54 lei.
  Stiu ca se rezolva prin metoda comparatiei, dar nu stiu cum.

  1. Cristina Stanimir

   Imi cer scuze de raspunsul intarziat. Mai repede raspund pe Facebook. Comparand numerele se observa ca daca se aduna primele doua randuri si apoi din rezultat se scade al
   treilea rand putem obtine cat costa o frezie.

Comments are closed.