Skip to content

Cifrele romane – exersare eficientă pe placul elevului

După predarea acestor noțiuni interesante prin împletirea istoriei cu matematica, vine rândul exersării pentru a ne asigura că aceste noțiuni vor rămâne întipărite în mintea elevului și că atunci când se vor întâlni cu ele le vor folosi corespunzător.

Iată câteva activități prin care putem exersa aceste noțiuni astfel încât să devină atractive pentru copii, să nu fie o simplă rutină:

 • ieșirea în curtea școlii și scrierea cu cretă pe asfalt a unor numere cu cifre romane și arabe (daca această activitate nu e posibilă poate fi înlocuită cu desenarea lor cu creioane colorate pe o coală albă)
 • construirea numerelor cu cifre romane folosind scobitori, bețișoare de urechi
 • dictarea în perechDSCN0735i a unor numere și scrierea lor cu cifre romane, verificare  în perechi
 • scrierea datei în perioada de învățare a acestor cifre folosindu-le
 • îmbinarea sportului cu matematica: cronometrarea unor activități (sărituri într-un picior, pasul piticului, genoflexiuni etc) și scrierea rezultatului folosind cifre romane (Câte sărituri într-un picior faci într-un minut? )
 • extragerea dintr-un bol a unui bilețel cu o cerință în care numărul e scris cu cifre romane (spune V substantive, numără până la VIII în engleză etc)
 • ca temă: realizarea unui inventar al obiectelor din cameră folosind scrierea cu cifre romane pentru a indica numărul lor
 • îmbinarea desenului cu cifrele romane: desenarea unor statui sau clădiri și scrierea unui an al construcției cu cifre romane
 • îmbinarea matematicii cu limba română: scrieți propoziții în care să folosiți numerale pe care să le scrieți folosind cifrele romane.
 • îmbinarea cu istoria: scrieți anul pentru diversele evenimente istorice cunoscute folosind cifrele romane

Foarte important pentruDSCN0740 ca elevii să își dea toată silința în realizarea sarcinilor propuse, pentru ca acestea să devină eficiente, este felul în care sunt prezentate și mai ales felul în care sunt valorificate, prezentate în fața colegilor, apreciate. În momentul prezentării se realizează adevărata consolidare prin verbalizarea algoritmului de compunere al numerelor.

Vă invit să completați lista!

2 thoughts on “Cifrele romane – exersare eficientă pe placul elevului

 1. Daniela Tamas

  Eu m-am folosit de ideea ta și am aplicat la clasă jocul cu extragerea bilețelelor.A fost o adevărată provocare,copiii au fost extrem de încântați. I-am ”purtat”prin Limba și literatura romănă,Matematică,Istorie,Științe. tema pentru acasă a fost să facă un inventar cu obiectele din ghiozdan,scris cu numere romane.A fost distractiv,interesant și s-au descurcat de minune.
  Mulțumesc!

Comments are closed.