Skip to content

Măsurarea lungimilor – activități practice

 

Capitolul legat de Măsurare și mărimi este un capitol care se pretează foarte bine activităților practice. Copiii învață mărimile, unitățile de măsură și apoi e timpul să exerseze măsurarea care este o activitate practică.

Câteva exemple de activități practice de măsurare a lungimii:

  • în perechi, elevii își măsoară înălțimea, circumferința taliei, lungimea tălpii, anvergura brațelor, circumferința degetului inelar și notează într-un tabel atât măsurătorile proprii cât și pe cele ale colegului, făcându-se observații de genul mai scund/mai înalt, mai scurt/mai lung, mai gros/mai subțire
  • în perechi, elevii măsoară săritura  în lungime de pe loc, în ora de educație fizică
  • elevii sunt "investiți" cu meseria de croitor, își primesc clienții și îi măsoară pentru realizarea unor obiecte de vestimentație (bluză, pantalon, fustiță, rochiță, etc); își notează în tabel numele și dimensiunile pentru fiecare obiect vestimentar solicitat (lungimea mânecii, lungimea pantalonului, lungimea fustiței etc) după care desenează obiectul de vestimentație și notează pe marginea lui dimensiuni. (această ultimă parte poate fi realizată în ora de arte vizuale sau educație plastică, iar dacă în ora de limba română copiii sunt lăsați să exerseze și să prezinte dialoguri "La croitor", obțineți o zi tematică).
  • elevilor li se poate da libertatea să aleagă ce măsurători să facă precizându-se numărul minim de măsurători iar ei vor realiza un tabel în care vor scrie ce au măsurat și rezultatul măsurătorilor argumentând oral pentru ce ar fi nevoie de acele măsurători.

E important pentru buna desfășurare a activității să se precizeze de la început regulile de desfășurare, să se demonstreze realizarea măsurătorilor atât de către cadrul didactic cât și de către copii iar copiii să prezinte rezultatele măsurătorilor.  Este o activitate în perechi, va fi zumzet, va fi mișcare dar scopul va fi atins și copiii se vor implica cu plăcere.

1 thought on “Măsurarea lungimilor – activități practice

Comments are closed.